Apartmani Bela Reka - Brzece, Kopaonik  


    Zbog svojih prirodnih vrednosti, 1981. godine Kopaonik je proglašen za nacionalni park. Nacionalni park Kopaonik obuhvata površinu od 11.810 hektara i po broju endemičnih vrsta predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta endemične flore Srbije. Turistički centar Bela Reka – Brzeće se nalazu i podnožju Kopaonika koje je sve dostupnije i pitomije od vrhova, idealno za porodičan boravak, boravak sportista i dece, osoba sa zdravstvenim tegobama, pruža mogućnost pešačkih izleta do vodenica potočara, izvora, gejzira, vodopada, pećina.
   Klisuraste doline Samokovke, Duboke, Lisine, Barske, Gobeljske, Ciganske i Brzećke reke, predstavljaju najlepše prirodne motive. Tu je i gejzir, prirodni fenomen i najveći vodopad u Srbiji, ”Jelovarnik”, visok 71 m. Područje ”Jelovarnik” je izdvojeno i svrstano u prirodni rezervat Nacionalnog parka Kopaonik, osnovanog 1981. godine. U svom sastavu ima i pomenuti vodopad, a pripada selu Ravnište (put Brzeće - Mramor - rudnik Zaplanina, skretanje od Mramora 4,5 km).
   Kopaonik je i najveća eruptivna zona u Srbiji, sa brojnim tragovima rudarstva, pre svega kod Građevaca i Brzeća (ostaci rudnika srebra), kao i na Dobrodolskoj i Crvenoj Reci.

 


   Staro rudarstvo pouzdano datira iz rimskog perioda, a svoj procvat doživljava u XIV i XV veku. Od XVI veka, u istorijskim izvorima naziva se i Srebrnom planinom. Otuda je na Metođu, nekoliko stotina metara od zapuštenog rimskog rudnika, sagrađena crkva posvećena Sv.Metodiju, pored koje je kamena litica iz koje izvire voda, po narodnom verovanju, blagotvornog i isceliteljskog dejstva. U neposrednoj blizini je i gejzir, kao i potes “Gvozdac” sa sedam izvora, u narodu poznat kao ”devojaške suze”. Tu su i brojni ostaci starog rudarenja.

 
  Apartmani Bela Reka - Brzece, Kopaonik Prateći sadržaj » Okruženje
  www.apartmani-kopaonik.com         katalog    press www.biroing.com  
Biro Inženjering © 2009 All Rights Reserved.
Developed by SmileSoft.Net